Frederik Kaijser maakte van dans zijn beroep

19 februari, 2018

Frederik Kaijser, oud student van de dansopleiding MBO DANS GOES, legt uit hoe de dansopleiding in Goes hem op weg heeft geholpen naar een succesvolle danscarrière als choreograaf en danser.

Wat betekent dans in jouw leven?
Naast dat het mijn werk is, is het voor mij ook een bepaalde manier van leven. Dans geeft mij uitdaging en inspiratie. Het is iets waar ik mij in kan verdiepen en mezelf soms even voor een moment in kan kwijtraken. Met dans kun je een nieuwe wereld creëren en deze kan je delen met je omgeving.

Je bent als professional bezig met dansen. Wat doe je zoal?
Naast het MBO DANS in Goes waar ik opgeleid ben als danser en docent, heb ik nog doorgestudeerd op Codarts, een hbo-opleiding in Rotterdam als uitvoerend danser. Waarvoor ik vorig jaar mijn stage heb mogen doen als danser bij het Scapino Ballet in Rotterdam. Dit seizoen ben ik aan het freelancen, dit betekent dat ik verschillende projecten doe. Via Scapino heb ik een productie mogen doen en op dit moment ben ik een eigengemaakte solo aan het performen in Dansateliers (een productiehuis in Rotterdam). Komend voorjaar ga ik voor een kort project naar Gran Canaria. Hiernaast geef ik af en toe eens een workshop en blijf ik reizen om audities te doen met als doel nieuwe dingen te ontdekken in de danswereld.

Welke rol heeft jouw opleiding bij MBO DANS in Goes gespeeld in het bereiken van een succesvolle danscarrière?
Zelf danste ik nog niet erg lang op het moment dat ik werd aangenomen voor MBO DANS in Goes. Ik wist dat ik op dat moment wilde dansen, maar wat ik er precies mee wilde doen wist ik niet helemaal. Naar mate ik er langer zat begon dat meer een richting te krijgen. Persoonlijk ben ik er volwassener geworden en werd ik klaargestoomd om naar het hbo te gaan. Ze hebben mij een stabiele basis gegeven en zelfkennis als docent, danser en persoon. Je leert erg veel verschillende dans stijlen en dit neem je automatisch mee in je verdere carrière.

Hoe ziet jouw verdere toekomst in de danswereld eruit?
Uitdagend, het werkveld is op dit moment niet simpel. Dit maakt het juist de moeite waard. Je weet nooit wat er nog komen gaat en dit zou ik ook niet willen. Ik wil nieuwe dingen blijven ontdekken, reizen en blijven performen en daarnaast kansen creëren als choreograaf.

Wat wil je meegeven aan dansers die twijfelen of je van dans je beroep kan maken?
Dansen is mijn beroep en het is dus zeker mogelijk als je er volledig achter staat. Het is geen simpel beroep, maar wel een beroep waar je voldoening uit haalt. Je zult momenten van twijfel hebben en momenten van pure extase. Dit hoort er allemaal bij. Je zult jouw eigen manier moeten vinden om een weg te banen in het dansveld en dat is voor iedereen anders.

Meer weten?
www.instagram.com/fkaijser/ 
www.frederikkaijser.wixsite.com/frederikkaijser