mbo dans goes

Dansprofessional

 • Niveau 3
 • Niveau 4

Als dansprofessional is dansen jouw passie. Je raakt enthousiast van alles wat met dansen te maken heeft. Je bent open-minded, creatief, kunt goed samenwerken en bent een echte doorzetter. Daarnaast ben je in staat om feedback te verwerken en heb je een ondernemende instelling. Met deze eigenschappen ben je klaar om jezelf verder te ontwikkelen en je carrière naar een hoger niveau te tillen.

Als dansprofessional werk je in de steeds veranderende danswereld; van optreden tot lesgeven, van klassiek tot urban, van organiseren tot creëren, en van theater tot sociaal-maatschappelijke projecten. Dankzij onze unieke samenwerkingen met onder andere Theater de Kring, Shailesh Bahoran, Cultuur Verbindt Roosendaal en diverse dansgezelschappen en -organisaties, ga je direct aan de slag in de danswereld.

We werken niet met klassen, maar met verschillende fasen en dansniveaus. Aan het einde van de eerste fase wordt het niveau bepaald waarop je afstudeert. Wij bieden een breed scala aan dansstijlen, ontmoetingen met verschillende mensen, locaties en projecten. Je leert lesgeven aan diverse groepen, ontwikkelt je eigen dansidentiteit, organiseert evenementen en creëert je eigen choreografieën. Tijdens je opleiding doe je veel ervaring op in het werkveld; van optreden tot lesgeven en van organiseren tot creëren.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Omgangskunde
 • Didactiek en pedagogiek
 • Vakken ondersteund aan de kerntaken, zoals evenementenorganisatie.

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Persoonlijk profileren
 • Creatief makerschap
 • Internationalisering

Lees meer over keuzedelen via scalda.nl

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over audities en toelatingseisen

Extra toelatingseisen
Voor deze opleiding moet je auditie doen. Zodra je jezelf voor deze opleiding hebt aangemeld, krijg je van ons een uitnodiging. Tijdens deze auditie, die bestaat uit een aantal sessies, laat je vooral jezelf zien als danser en toon je jouw talenten en kwaliteiten. We kijken niet alleen naar je dansbeleving, muzikaliteit, energie en expressie, maar vooral naar hoe jij omgaat met de choreografie en de terugkoppeling daarop. Kun jij het je eigen maken, sta je open voor nieuwe stijlen en feedback?

We leren je graag beter kennen. Tijdens een kennismakingsgesprek krijg je de ruimte om te vertellen over wie je bent, jouw ervaring op dansgebied, wat je hoopt te leren bij MBO DANS en wat je motivatie is. Ervaring in alle dansstijlen is dus niet nodig. Is dansen je passie en en sta jij open om meer te ontdekken? Dan zien we je graag bij de auditie!

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld via scalda.nl

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten via scalda.nl

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning via scalda.nl

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je als dansprofessional aan de slag bij dansscholen, dansstudio's en dansverenigingen om daar lessen te verzorgen. Ook kun je dansprojecten organiseren voor diverse opdrachtgevers, zoals het basis- en middelbaar onderwijs. Uiteraard kun je ook aan de slag als danser bij een dansgezelschap, of je eigen dansonderneming starten.

Doorstuderen
Daarnaast kun je ervoor kiezen om verder te studeren aan een hbo-dansopleiding, zoals de opleiding Uitvoerende Dans of Docent Dans bij Fontys of Codarts.

Project Kevin van der Kleij | MBO DANS


Heen en weer reizen tussen woonplaats en school kan erg tijdrovend zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om op kamers te gaan en een ruimte te huren via de woningbouwvereniging of een particuliere aanbieder.